19.05.2024 – 23.06.2024 duo tentoonstelling Wido Blokland, Marian Bijlenga. Vernissage zondag 19 mei van 15 - 17.30 uur Visit
Nieuws

De Domijnen

Lepidoptarium

Het project Lepidoptarium heeft als doel om op een innovatieve manier mensen duurzaam bij landschap en natuur te betrekken door middel van kunst en wetenschap. Het werk van Stefan Cools stelt de levenscyclus van vlinders centraal, zo onderzoekt hij bijvoorbeeld hun meconium (de eerste ontlasting na verpopping van de rupsen). Hij heeft in zijn artistieke praktijk ontdekt dat het meconium van vlinders gekleurd is en kleurecht, dit wil zeggen dat het niet vervaagt in de loop van de tijd. Het is dus te gebruiken als natuurlijk pigment. Sinds deze ontdekking is Cools een artistiek en wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel om meer kleuren te verzamelen, maar ook om meer te leren over de levenswijze van vlinders. Vanuit dit begin is zijn artistieke onderzoek in verschillende richtingen uitgewaaierd, o.a. naar aspecten van landschapsbeheer die essentieel zijn voor rupsen en vlinders.

Een community van burgeronderzoekers heeft de zes ingezaaide bloemenvelden van Lepidoptarium op aanwijzingen van Cools gemonitord. De bloemenvelden zijn verspreid over zes locaties in Limburg: Maastricht, Bunde, Houthem, Susteren, Heythuysen en Baarlo, elk met een eigen bodemgeschiedenis. Alle deelnemers worden uitgedaagd in de huid van rupsen en vlinders te kruipen en leveren onderzoeksmateriaal aan in de vorm van foto’s, teksten, tekeningen, etc. Alle verzamelde gegevens worden vervolgens verwerkt tot een wetenschappelijk rapport, een kunstenaarsboek en ook maken zij deel uit van de expositie ‘Uit het leven van een vlinder’. Ontdek hier de locaties van de velden.

Museum De Domijnen t/m 30 oktober 2022