19.05.2024 – 23.06.2024 duo tentoonstelling Wido Blokland, Marian Bijlenga. Vernissage zondag 19 mei van 15 - 17.30 uur Visit

Pat Andrea

De internationaal geprezen Nederlandse meesterschilder Pat Andrea (1942) is een van de meest prominente figuren in het Europese realisme en de nieuwe figuratieve iconografie.

In 40 jaar tijd was zijn werk te zien in honderden tentoonstellingen, waaronder vijf overzichtstentoonstellingen. Zijn werk is opgenomen in enkele van de meest prestigieuze museumcollecties ter wereld, waaronder MOMA (New York), Centre Georges- Pompidou (Parijs), Museo Nacional de Bellas Artes (Buenos Aires) en het Stedelijk Museum (Amsterdam).

Andrea werd in 1942 in Den Haag geboren en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten van de stad bij Co Westerik. Samen met Walter Nobbe en Peter Blokhuis richtte hij de ABN Groep op, die bekend staat als de Nieuwe Haagse School en hield hij in 1965 zijn eerste solotentoonstelling. In 1979 werd hij door kunstcriticus Jean Clair geselecteerd om deel te nemen aan Nouvelle Subjectivité in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, naast kunstenaars als David Hockney, RB Kitaj en Sam Szafran. Andrea was professor aan de École Nationale Supérieure des Beaux-arts in Parijs van 1998 tot 2007 en woont en werkt in Buenos Aires en Parijs.

Zijn schilderijen combineren klassieke kwaliteit met een grimmig neo-expressionisme, waarbij seksualiteit, angst en verlangen naadloos in elkaar overvloeien om beelden te produceren die speels en toch verontrustend intens zijn. One-act drama's over alledaagse menselijke emoties, Andrea's creaties verkennen erotiek en geweld in rauwe maar delicate voorstellingen van mannen en vrouwen.

Werk in collecties van onder andere

Stedelijk Museum Amsterdam
Frissiras Museum Athene
El Museo del Arte Tigre, Buenos Aires
Museum of Modern Art (MOMA), New York
Musée d'Art Moderne, Liège
Beaux Arts Mons, Mons
Centre George-Pompidou, Paris
Collection Guerlain, Paris
Fond National d'Art Contemporain, Paris
Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Stedelijk Museum Schiedam
Museum Voorlinden, Wassenaar
Textielmuseum Tilburg
Museum More, Gorssel
Kunstmuseum Den Haag
Museo Nacional de Bellas Artes, Buenos Aires
Musée Francais de la Carte à Jouer, Issy-Les-Moulineaux
ABN Amro Kunstcollectie
Drents Museum, Assen
Musée d'Art Moderne, Belgrado
Collection Massini, Nice
Fondation Maeght, Saint Paul de Vence

wall drawing Pat Andrea, 25th anniversary Galerie Ramakers
Studio Pat Andrea Paris
cardboard cut outs 2019-2020
solo exhibition @ Galerie Laurent Strouk Paris