Wie het atelier van de Haagse kunstenaar Ossip (Den Haag 1952) betreedt, waant zich in de wereld van een ontdekkingsreiziger, waarin exotische, etnografische vondsten en vreemde verzamelingen te vinden zijn. Ook doet het denken aan een werkkamer van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalytica. Honderden beelden, van heel groot tot heel klein, staan op tafels, hangen aan muren en vullen de gang en omliggende ruimtes. De werken zijn alle samengesteld uit fotografische portretten uit de tijd van onze groot- en overgrootouders. Ossip haalt ze o.a. uit oude, vergeten tijdschriften en boeken. De personen op deze foto's zijn niet meer te identificeren, ze zijn vergeten, tijdloos en onbepaald.
Vaak is een portret of een afbeelding uit een schilderij het startpunt van zijn driedimensionale werk. Hij blaast ze op en isoleert ze. De foto's manipuleert hij vervolgens op ingenieuze wijze. Er steken draden uit, ze krijgen diepte met verschillende niveaus of hij combineert ze met alledaagse voorwerpen, zoals een parfumflesje, theekopje of lamp. Veel kunstwerken hebben een bewegend element. De titels die hij de werken geeft roepen vragen op. De kleuren zijn sober: beige, veel zwart, een enkele keer geel. Kriskras op zijn werktafel liggen een hamer, lamp, boor, kwasten en stapels boeken.
Ossip woont en werkt in Den Haag en Frankrijk.
Ik werk het liefst met afbeeldingen van mensen. Lichamen hebben snel een emotie. Intuïtief kies ik voor een afbeelding, die ik vind in boeken bij de kringloop. Bijvoorbeeld van Maillol, El Greco, Renoir of Dürer. Ik ben niet iemand die lang nadenkt. Ik beweeg met mijn handen en dan ontstaat het. Het is een voortdurend onderzoek.Ossip
Werk in collecties van onder andere
Verbeke Foundation, Kemzeke
Aegon
Kunstmuseum Den Haag
Fotomuseum Den Haag
Museum Voorlinden Wassenaar
NOG Collectie
ABN Amro
Centraal Museum Utrecht
Bouwfonds Kunstcollectie
Lisser Art Museum Lisse
Van den Broeck Foundation
SNS Reaal
Een video-portret van Ossip, beeldend kunstenaar te Den Haag. Bij zijn werk staan foto's centraal. Hij gebruikt afbeeldingen uit oude technische of medische boeken. Hij isoleert ze, vergroot ze uit, haalt ze uit elkaar, en reconstrueert ze met ijzerdraad, garen en touw. Het resulteert in fragiele objecten die door een zuchtje wind in beweging kunnen komen. Ossip werkt sterk intuïtief, en laat de beschouwer ruimte voor een eigen interpretatie en emotie.In dit portret vertelt Ossip over de ontwikkeling in zijn werk, toont hij zijn werkwijze, zijn atelier, en waar hij voor staat. Maar bovenal toont hij wie Ossip is.
In Kunststof Extra bezoekt presentatrice Jellie Brouwer kunstenaars in hun natuurlijke omgeving. Deze keer gaat Jellie, 5 jaar na de uitzending, op bezoek bij beeldend kunstenaar Ossip.