30.06.2024 – 21.07.2024 boek presentatie Babs Haenen + trio tentoonstelling Babs Haenen, Ien Lucas, Hieke Luik. Vernissage 30 juni 15 - 17.30 uur. openingswoord Benno Tempel. Visit

Michael Johansson (SE)

De werkwijze van Michael Johansson (1975) is er één van verzamelen, ordenen, stapelen en puzzelen. De alledaagse objecten die hij bij elkaar brengt geeft hij een nieuwe vorm en context in zijn sculpturen en installatiesHij struint rommelmarkten en kringloopzaken af om oude televisies, transistorradio’s, videorecorders en andere apparatuur en objecten te verzamelen. Vervolgens rangschikt hij ze op kleur en brengt ze allemaal samen in één nieuw object. Zijn kunstwerken worden ook wel getypeerd als ‘real life tetris’. Deze sculpturen construeert hij niet alleen voor museale tentoonstellingen over de hele wereld, maar ook in publieke ruimtes, zoals in steegjes en portieken.

Johansson wordt in zijn werk geïnspireerd door toevalligheden in het dagelijks leven, zoals dezelfde kleuren en patronen in objecten, twee mensen die elkaar gekleed in dezelfde kleren passeren of een parkeergarage vol met rode auto’s. Tijdens zijn bezoeken aan vlooienmarkten is hij gefascineerd door de mogelijkheid om dubbele of bijna identieke voorwerpen tegen te komen. Hetzelfde principe staat centraal in zijn kunstenaarspraktijk: de behoefte om iets herkenbaars te combineren en er vervolgens iets unieks van te maken.

‘Michael Johansson verzamelt als het ware geschiedenissen. De objecten die hij gebruikt, zijn ooit door iemand aangeschaft en weer afgedankt. Ze hebben al een leven achter zich. Hij geeft ze weer een tweede leven. Het verzamelen en rangschikken van de voorwerpen spreekt tot ieders verbeelding. Wij proberen allemaal een bepaalde orde aan te brengen in de wereld om ons heen.’
Suzanne Swarts, directeur Museum Voorlinden

Werk in collecties van onder andere

Aegon Art Collection (NL)
Art Council Norway (NO)
Becker Art Collection (SE)
Colección SOLO (ES)
Fondation Villa datris (FR)
Galila's Collection (BE)
Gothenburg Art Museum (SE)
Malmö Art Museum (SE)
Museum Voorlinden (NL)
Public Art Agency Sweden (SE)
Servais Collection (BE)
Unicredit Collection (IT)
Västerås Art Museum (SE)
West Collection (US)
Örnsköldsviks Art Museum (SE)
Private Collections 


Chameleon, 2014 Ordinary items. Dimensions: 3 x 3.5 m. Installation view: Very Fun Park, Fubon Art Foundation, Taipei (TW)
tentoonstelling en 'Pile' site specific work Galerie Ramakers
CUBIC (KUBIKK) 2015 Mixed media; harbour and road-related objects, containers, metal constructions. Dimensions: 4,6 x 7 x 4,5 m. Permanent installation. Sjursøya, Oslo (NO).