30.06.2024 – 21.07.2024 boek presentatie Babs Haenen + trio tentoonstelling Babs Haenen, Ien Lucas, Hieke Luik. Vernissage 30 juni 15 - 17.30 uur. openingswoord Benno Tempel. Visit

Johan De Wit (BE)

Vorm en kleur zijn de uitgangspunten van De Wits gevarieerde oeuvre dat grotendeels bestaat uit sculpturen, video's en schilderachtige objecten. Zijn werken roepen allerlei associaties op, zoals herinneringen aan de kindertijd, maar ook nietigheid en melancholie. In een sfeer van poëtische verstilling bundelt de kunstenaar zijn liefde voor esthetische objecten met het leven van alledag: van een potje, een tafel en een ladder tot abstractere voorwerpen – soms zelfs met religieuze of archeologische connotatie – als een schijf of een drieluik.

De Wit laat zich inspireren door de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven en de Vlaamse en Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw, maar er zijn ook duidelijke echo’s voelbaar van het werk van Giorgio Morandi bijvoorbeeld. In zowel de stillevens als de landschappen van de oude meesters herkent De Wit de rusteloze leegtes maar ook de gestileerdheid die hij in zijn eigen werk opzoekt. Dit uit zich in een zoektocht naar materialiteit, texturen en kleur. Bij De Wit lijkt alles steeds in beweging te zijn, zoals het leven zelf.

Voor zijn meest recente reeks objecten vormt een model in papier de basis, dat wordt versterkt met hars en marmerpoeder aan de binnen- en buitenkant. Tijdens het uitdrogen manipuleert De Wit het model om vouwen en deuken te laten ontstaan. Vervolgens werkt hij het af met verf in verschillende kleurtinten, om tenslotte het oppervlak terug af te schuren. Dit resulteert in een verbergen en terug tevoorschijn halen van de deuken en de plooien van de driedimensionale vorm. Het licht dat hierin wordt opgevangen en weerkaatst beklemtoont de rijke lagen van het oppervlak.

werk in collecties onder andere

Museum Voorlinden Wassenaar
Collectie Sanders
S.M.A.K. Gent
Nationale Bank van België

    'Masterpieces' tijdens tentoonstelling in de galerie
    atelier Johan de Wit, maart 2023