19.05.2024 – 23.06.2024 duo tentoonstelling Wido Blokland, Marian Bijlenga. Vernissage zondag 19 mei van 15 - 17.30 uur Visit

Hieke Luik

De sculpturen, tekeningen en collages van Hieke Luik (1958) laten een wereld zien die ze door haar handen laat gaan. Het is haar manier om greep te krijgen op het verloop van het bestaan. Het begint ergens en houdt weer op, maar er gaat ook iets aan vooraf en er komt iets na.

In het geval van Hieke Luik voorvoelt ze waaraan haar werk ten grondslag ligt, voert ze uit wat ze in handen krijgt en herneemt ze wat ze heeft los gelaten. In alles is het werk op de tast. Wat ze voor ogen heeft kan ze door het aanraakbaar te maken als beeld tot stand brengen. In feite maakt ze geen werk naar de waarneming. Haar beelden zijn gemaakt door letterlijk iets naar haar hand te zetten.

Citaat Alex de Vries, atelierbezoek in Mister Motley 2018

De eerste indrukken bij het zien van beelden van Hieke Luik zijn die van beweging, energie en groei. Haar beelden en tekeningen drukken verwondering uit over de onbestemde krachten en voortdurende bewegingen in de natuur. Het gaat daarbij niet om mensen, dieren of planten per se, maar om het overal werkzame en permanente proces van vruchtbaarheid, ontkiemen, groeien, volgroeid zijn, vervallen, sterven en weer terugkeren. Deze kringloop is als een geboetseerd denkproces in haar werk terug te lezen.
Museum Beelden aan Zee

Werk in collecties van onder andere

Stedelijk Museum Amsterdam
Museum Beelden aan Zee Den Haag
Museum Gouda
ABN Amro Kunststichting
De Nederlandsche Bank
LUMC Leiden
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Rabobank


tentoonstelling Galerie Ramakers
Jona in de stilte, 2016, 2 monumentale deuren uitgevoerd in messing, afm.250x200x12cm, voor de stilteruimte van het MST, ziekenhuis in Enschede, foto Harry Cock
Pin up aquarel 2006 + Foursome bronzen sculptuur bij Museum Beelden aan Zee, foto Harry Cock