About Ton of Holland

Ton Hoogerwerf (1956)
Ton of Holland (1995) woont en werkt in Den Haag en Amsterdam

1978 – 1982 Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag

Contemporary embroidery

Zijn onderwerpkeuze is een samenstelling van een aantal elementen. Zoals bij velen, vormt de jeugd de grondslag voor de verdere ontwikkeling. Ton Hoogerwerf is als tiende kind, afkomstig uit een klassiek katholiek gezin. De kerkgang was belangrijk niet alleen vanwege het geloof, maar ook om zijn ouders even te ontlasten. De kerk die hij frequent bezocht, was volledig beschilderd met klassieke katholieke taferelen. De combinatie van schoonheid, wreedheid en lichamelijkheid en het op jonge leeftijd nog niet weten wat al deze taferelen betekenden, hebben toentertijd een diepe indruk achtergelaten.

Leven en dood, moralisme en vrijheid, verborgen codes en symboliek en dit laatste element werd pijnlijk duidelijk toen hij zijn protestantse vriendjes meenam om de kerk te laten zien. Ze snapten er niets van wat daar zich allemaal op de plafonds en wanden zich afspeelden.

Dat ‘sub’cultuur gevoel is hij nooit meer kwijtgeraakt. Verder bieden deze werelden van ‘sub’culturen een uitstekende voedingsbodem. Er is voor Ton of Holland t.o.v. de katholieke kunst en bijvoorbeeld de gayscene weinig verschil: de martelaar versus bondage of kruiswegstatie versus stripverhaal.

Het rustig ontdekken is voor hem heel belangrijk. In deze wereld van snelle beelden (60.000 per dag), is het goed kijken, het analyseren en combineren een ondergeschikt gebeuren aan het worden. De ‘slow view’ is dan ook een van zijn uitgangspunten.
Zijn schilderijen zijn visuele samensmeltingen van elementen die op dat moment bij elkaar horen; niet anekdotisch maar op poëtische wijze.

De vaak zwaarmoedige onderwerpkeuze wordt visueel verleidelijk en vaak met humor gepresenteerd. De transparante effecten van de borduurtechniek versterken dit laatste element; perfectie als nobel streven. Rijkheid en decadentie in beeld en materiaal.

Collecties/tentoonstellingen o.a.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nederlands Textiel Museum
Historisch Museum het Schielandhuis
Biënnale Art of Stitch
Galerie La Ferronnerie Parijs