About Sjoerd Buisman

Sjoerd Buisman (1948) geboren te Gorinchem woont en werkt in Amsterdam en Normandië

1965 – 1967 Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam
1968 – 1970 Ateliers ’63 Haarlem

Sjoerd Buisman houdt zich bezig met bomen en planten en de manier waarop zij groeien. Hij reisde over de wereld op zoek naar botanische vergroeiingen.

Dit veldwerk resulteerde in een immense verzameling tekeningen, foto’s en teksten waaruit geconcludeerd kan worden dat de natuur manipuleerbaar is maar zich altijd volgens haar wetmatigheden zal manifesteren.

Waar anderen zich bezighouden met steen, klei, staal en andere materialen, zoekt Buisman naar levende materialen voor zijn groeiwerken. Hij laat groeiprocessen, dé plastische gebeurtenissen in de natuur zien. Net als de natuurkrachten dwingt hij het levende materiaal in een bepaalde richting, waardoor het uiteindelijk tot kunstwerk uitgroeit. Het binnendringen in de natuur, buiten de gebaande paden om, met de opdracht die natuur als kunst tot leven te wekken, maken hem met zijn groeiwerken nu reeds tot een uniek fenomeen.

Omstreeks 1980 doet de ‘phyllotaxis’ haar intrede in het werk van Buisman. De botanische term staat voor de groepering van bladeren rond een stam. De spiralende bladstand van bijvoorbeeld palm en bleekselderij (dat hij ontdekte in de keuken) zou de belangrijkste vorm in zijn werk worden. Hij maakte ze horizontaal, verticaal, in kleine en grote formaten, hout, ijzer, brons en beton. Ook het latere thema ‘ouroboros’ (de slang die in zijn eigen staart bijt en zo naar onsterfelijkheid en een nieuw begin verwijst), is te herleiden tot het principe van de spiraal.

Collecties/tentoonstellingen o.a.

Bouwfonds Kunstcollectie
Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam
Stedelijk Museum Amsterdam
Gemeentemuseum Den Haag
Van Reekum Museum Apeldoorn
Museum voor Hedendaagse Kunst MuHKA Antwerpen
Bibliothèque Nationale Parijs
Museum van Bommel van Dam Venlo
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Div particulieren