About Mat van der Heijden

Mat van der Heijden (1964) woont en werkt in Panningen

1983 – 1986 Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten, afdeling monumentale vormgeving Maastricht

Het gebruik van natuurpigmenten (rode kool, ui, braam, ijzerhoudende aarde) welke als basis op de doeken is aangebracht, heeft een jaar of 3 geleden de inleiding gevormd voor een nieuwe serie doeken.
Een serie waarbij sterk verdunde transparante kleurlagen een sferische diepte geven welke nog het meest doen denken aan “hemelbeelden”, danwel “onder-water-partijen”. Voor het eerst in het werk van Mat van der Heijden vormt de kleur de basis waarop verder gewerkt wordt met de van hem bekende organische vormen en fragiele houtskoollijnen en vlekken. Het gebruik van letters en/of tekst speelt opzichtig mee in het beeld doordat het nu picturaler wordt gebruikt, dwz. bij het grotere werk zijn ook de letters in verlopende kleuren geschilderd.
In 2005-2006 heeft de kunstenaar verder een serie werken op papier gemaakt waarbij gedroogde blaadjes e.d. zijn inspiratiebron vormden. Ruim vijftig werken in een gelamineerde serie geven blijk van zijn inhoudelijke zoektocht, zijn aftasten, zijn intuïtie en zijn passie voor letters, teksten en tekens.
Enkele videoclips versterken zijn gevoel voor de beeldende kracht van zijn taal. Waar de bewegende “achtergrondshots” zijn dagelijkse omgeving weergeven, tracht hij met zijn poëzie de toeschouwer juist uit die werkelijkheid te onttrekken.
Zijn beelden tenslotte verraden zijn hartstocht en gevoel voor de natuur, de materie. Waar zijn vroegere beelden uit het “kneedbare” lindehout zijn gebeiteld, kapt hij nu zijn amorfe vormen uit Belgisch Hardsteen. Een uiterst traag en bewerkelijk proces, doch uiteindelijk resulterend in een diep gepolijste, donkere steen die ondanks zijn enorme hardheid juist een grote “aaibaarheidsfactor” heeft verkregen.

Werk in collecties van o.a.

ABN AMRO Kunststichting
Centraal Museum Utrecht
Achmea Kunstcollectie
Centrum Beeldende Kunst Dordrecht
OCE van der Grinten
Ministerie van Binnenlandse Zaken
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Kunstuitleen Bonnefantenmuseum
Art Bank Den Haag
Technische Universiteit Delft
Div particulieren