About Margret Wibmer

geboren in Lienz(1959), woont en werkt in Amsterdam, New York en Wenen

1980 - 1983 Universiteit voor toegepaste kunst Wenen

Margret Wibmer maakt driedimensionale objecten, foto’s en ruimtelijke en interactieve installaties. Alle werken ontstaan vanuit gedachten over het fysieke lichaam. In haar recente werken gebruikt ze alledaagse voorwerpen of onderdelen ervan, huishoudelijke apparatuur, kantoorbenodigdheden of onderdelen van industriële apparatuur. Deze voorwerpen komen meestal niet uit haar persoonlijke omgeving. Zij verzamelt ze, krijgt ze cadeau, haalt ze van straat of uit tweedehandse winkels. Het zijn objecten die wij allemaal kennen: een strijkplank, een droogkap, een broodrooster, een jurkje, een bewakingscamera enzovoort.

De objecten die zij maakt van diverse onderdelen zijn zo in elkaar gezet en met nieuwe materialen bewerkt dat zij hun eigen verhaal gaan vertellen. In combinatie met de – meestal - metalen industriële voorwerpen gebruikt zij diverse stoffen die door hun sensuele kwaliteiten contrasteren of juist overeenkomen met de eigenschappen van het lichaam en de huid.

De objecten verleiden, zij lijken te bewegen omdat ze onder andere zijn gemaakt van elastische materialen zoals rubberslangen en elastiek. Spanning en ontspanning zijn constante factoren. Sommige werken lijken een functie te hebben. Andere werken, zoals 5.p.m., zijn een combinatie van een tweedimensionale afbeelding van een menselijke figuur met een driedimensionaal object. Samen met de titel suggereren deze beide componenten een bepaalde inhoud. Dezelfde voorwerpen die onderdeel zijn van de objecten, komen ook terug in de fotowerken. Er is altijd een samenhang en een wisselwerking tussen de objecten en de foto’s. Het witte plooirokje uit 'a day in july' is terug te vinden in de foto 'measurements', terwijl de lichaamshouding in deze foto weer refereert aan de elastische buis van het object 'false relations'. Een onderdeel van de droogkap die te zien is in de foto 'the girl and her object' is terug te vinden in het object 'the catcher'.

tentoonstellingen o.a.

Centro per l'arte contemporanea luigi Pecci Prato Italia
Kunstvereniging Diepenheim
Kunstpaviljoen Innsbruck (installatie)
Gallery OneTwentyEight New York
Gallery Zeitkunst Kitzbühel, Oostenrijk
Lumen Travo
Museum Zeughaus