About Klaus Baumgärtner

Klaus Baumgärtner (1948 - 2013) geboren te Heidelberg woonde en werkte in Den Haag en Frankrijk, overleden 2013 te Frankrijk

1968 – 1973 Kunstgewerbeschule Basel

De poëtische kracht van de installaties, objecten en foto’s van Klaus Baumgärtner zit hem niet in de titels (op een enkele uitzondering na is zijn werk ongetiteld) of in het grootse gebaar. De kracht van het tijdloze oeuvre van Baumgärtner schuilt in het verbijzonderen van fragmenten uit zowel de natuur als van gebruiksvoorwerpen tot subtiele installaties. Hij koestert de kleine, intieme details van takken, stukken hout of metaal. Hij kneedt verschillende fragmenten op nauwgezette en liefdevolle wijze samen tot een poëtisch geheel.

Liefhebbers van zijn werk herkennen zijn fijnzinnige sculpturen en collages op honderd meter afstand. Al jaren langt maakt hij installaties van natuurlijke objecten. De bestanddelen kunnen takjes zijn, draadjes, maar ook gevonden voorwerpen als stukken hout en metaal. Hij koestert elk materiaal dat hij onder handen krijgt. Hij verbuigt het, monteert, last en knipt, schuurt en zaagt.
Materie krijgt bij Baumgärtner extra betekenis, buiten het oorspronkelijke of toevallige om. Op het oog simpele vormen kunnen wel degelijk complexe emoties oproepen.

Collecties/tentoonstellingen o.a.

Caldic Collectie
Bouwfonds Kunstcollectie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Galerie Esther Hufschmid Zürich
Bibliotèque Universitaire Moretus Plantin Namur
De tuin het atelier Hortus Botanicus Leiden
Galerie S. en H. de Buck Gent
Div particuliere collecties