About Geert Baas

Geert Baas (1955) woont en werkt in Rotterdam

1976 – 1984 Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam

In zijn werk brengt Geert Baas het schilderij, de geschilderde tekening en de foto of scan zo helder en direct mogelijk bij elkaar. Niet door deze technieken te mengen, maar door presentatie als twee- of drieluik. Voor hem is dat de ideale vorm. Hij zoekt bij het samenstellen van zo’n gemengd werk naar het enig juiste moment waarop alles samenvalt.
Het toeval speelt daarbij een grote rol.

Een belangrijk onderdeel in zijn tekening is de lijntekening die met de tubemond rechtstreeks op het doek wordt aangebracht; dat kan een tag zijn of een teken dat een sterk kalligrafisch beeld oproept. De foto’s en de scans die Baas in zo’n gemengd werk gebruikt, hebben een snapshotachtige kwaliteit.

Ze zijn vaak onscherp, hebben een ongebruikelijke kadrering en geven de indruk dat er ‘at random’ is gefotografeerd. In het totaalbeeld van zo’n werk geeft Baas het medium fotografie letterlijk een plaats naast de schilder- en tekenkunst.

Eerder exposeerde Baas in Nederland en buitenland bij diverse galeries, en nam hij deel aan de grafiekbiënnale Ljubjana, en de Seoul Drawing Biënnale.

Collecties/tentoonstellingen o.a.

CBK Rotterdam
Art Bank
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Fundacion Miró Barcelona Spanje
Woodlands Art Gallery London
Div particulieren